Afvallen

Loopbanden

Een loopband is een trainingsapparaat dat uw loop- of rentempo stimuleert. Op de loopband kun je naar je eigen tempo lopen of rennen en zo je conditie telkens op pijl houden. Loopbanden zijn aanwezig in vrijwel alle sportscholen, maar kunnen ook aangeschaft worden voor thuisgebruik. Er zijn diverse soorten loopbanden en daarover lees je meer in dit artikel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een loopband

Als je eenmaal hebt besloten een loopband aan te schaffen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is niet elke loopband even breed. Veel mensen vinden smalle loopbanden bijvoorbeeld niet al te fijn omdat ze al snel het gevoel hebben dat ze gedurende het reinen op de zijkant van de loopband gaan staan. Houd er dus vooral rekening mee dat de loopband die je kiest niet te smal voor je is. Daarnaast hebben loopbanden bijna altijd wel knoppen, maar de ene loopband heeft er minder dan de ander. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij je sportschool loopbanden hebt met knoppen zoals “6km/h” en “9km/h”, en dat je zelf een loopband kiest waarbij er enkel pijltjes zijn, en je dus als je van 6 naar 9 kilometer per uur wilt versnellen de pijltjes ingedrukt moet houden, wat ook nog best even wennen kan zijn. Verder heeft niet iedere ;loopband een zogenaamde heuvelfunctie. Dit houdt in dat je de loopband bijvoorbeeld op 6 graden kunt zetten om zo een stijlere route te bewandelen. Ook is het slim om altijd even te kijken naar het maximumgewicht wat een loopband aan kan. Ook kan een loopband in sommige gevallen niet-elektrisch zijn. Dit is ook zeker iets om rekening mee te houden.

Welke voordelen heeft een loopband?

Een loopband heeft talloze voordelen en is uiteraard gezond om met enige regelmaat gebruik van te maken. Allereerst is lopen en rennen zoals algemeen bekend sowieso erg gezond. Je verband calorieën en dus vet gedurende het lopen of rennen op de loopband, je houdt je conditie hoog en je lichaam is in een intense beweging, wat dus ook erg goed is voor bijvoorbeeld de doorstroming van je bloed maar ook voor je hart. Het is alleen een nog groter voordeel als je deze dingen ook thuis kunt doen. Even een half uurtje voor het slapen, misschien nog even voordat je in de ochtend naar het werk toe gaat. In dit geval is het dus ook niet meer nodig een mooi parkje buiten te zoeken, maar kun je jouw dagelijkse run gewoon in huis doen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld op je gemak televisie kijken tijdens het gebruiken van de loopband.

Wat is de meest geschikte loopband?

Wat uiteindelijk de meest geschikte loopband voor u is heeft te maken met verschillende factoren die net aan bod zijn gekomen. Als u zelf graag een loopband wilt met veel opties wat betreft bijvoorbeeld de knoppen, en toch graag voor een brede loopband gaat kunt u bijvoorbeeld denken aan de Gymost Endurance EN3. Wilt u toch een loopband met een wat lagere prijs en boeit de breedte van het loopvlak en de eventuele extra functies u wat minder? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een Focus Fitness Jet 5. Loopbanden hebben overigens ook motorvermogens. De goedkopere loopband heeft wel een lager vermogen. Zo heeft de Gymost Endurance EN3 bijvoorbeeld een vermogen van 5pk, in tegenstelling tot de 2pk van de Focus Fitness Jet 5. Verder hebben verschillende loopbanden ook verschillende maximumsnelheden. Indien u af en toe tussendoor graag nog een sprintje trekt is het dus niet handig om te kiezen voor een loopband met een lage maximumsnelheid. Een loopband met een erg hoge maximumsnelheid is bijvoorbeeld de Loopband – Gymost Turbo X1, met een maximumsnelheid van maar liefst 25 kilometer per uur. Deze loopband heeft overigens een vermogen van 6pk.

You may also like...