Rijstkoker voor rijst koken
Voeding

Rijstkoker om rijst mee te koken

Bijna iedereen heeft het weleens op het boodschappenlijstje staan: rijst. Je kunt er erg veel kanten mee op en het past bijna overal bij. Er zijn erg veel verschillende soorten rijst verkrijgbaar, die allemaal op een andere manier moeten worden klaargemaakt. Omdat rijst in zoveel maaltijden wordt gebruikt is een rijstkoker bijna onmisbaar geworden in de keuken. Met dit handige apparaat kun je rijst op een perfecte wijze klaarmaken, iedere keer weer.

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker werkt in principe op een hele simpele manier. Het enige wat je hoeft te doen is rijst in de pan te doen en olie en zout toevoegen naar smaak. Vervolgens zet je de pan aan en hoef je alleen nog maar te wachten. De rijstkoker brengt de rijst tot de juiste temperatuur in slechts een paar minuten. Nadat de rijst is gekookt kun je deze direct serveren. Zo kun je altijd genieten van de perfect gekookte rijst met een goede smaak en fijne textuur.

Sushi

Verschillende soorten rijstkokers

Zoals met veel huishoudelijke apparaten zijn er ook verschillende rijstkokers verkrijgbaar. Het grootste verschil is de capaciteit van de rijstkoker. De ene is geschikt voor wat kleinere hoeveelheden en andere kun je goed gebruiken bij grotere gezelschappen. Hier volgen een aantal verschillende rijstkokers en hun eigenschappen:

  • De elektrische rijstkoker van Reishunger
  • De Russel Hobbs rijstkoker 1,8 liter
  • Rijstkoker van PerfectCook

De elektrische rijstkoker van Reishunger is een goede keus als je een beginner bent op het gebied van koken. Dit apparaat is zeer krachtig en bereidt rijst die zelfs na acht uur nog te gebruiken is. Dat komt omdat deze rijstkoker beschikt over een warmhoudfunctie. Hierdoor kun je de rijst zelfs een paar uur van te voren maken als je een keer wat minder tijd hebt om te koken. In deze koker kun je zowel volkoren als gepelde rijst maken. Hij is wel relatief klein dus als je voor meer dan zes mensen wilt koken is dit niet de rijstkoker voor jou. De 1,8 liter rijstkoker van Russel Hobbs is hier wel zeer geschikt voor. Dit apparaat is een stuk groter en dus geschikt voor de grotere hoeveelheden rijst. De binnenpan heeft een anti-kleeflaag, waardoor de kans op verbranding zeer klein is. Deze rijstkoker heeft zelfs een extra mandje om vis of groente in te stomen. Zo heb je in een mum van tijd een complete maaltijd voor het hele gezin. PerfectCook heeft ook een erg mooie rijstkoker ontwikkeld. Deze relatief kleine rijstkoker is geschikt voor alle soorten rijst en kan stomen, koken en warm houden. Met dit apparaat haal je dus eigenlijk drie apparaten in huis. De rijstkoker valt in de energieklasse A++. Dit wil zeggen dat het een zeer zuinig apparaat is. Dus je krijgt niet alleen perfect gekookte rijst, je bespaart ook nog geld!

Waar moet je allemaal op letten?

Als je een rijstkoker wilt aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Allereerst is het goed om te weten dat niet alle soorten rijst geschikt zijn voor alle rijstkokers. Er zijn apparaten die gericht zijn op de bereiding van risottorijst, basmati of jasmijnrijst. Wil je dus graag exotische maaltijden bereiden? Let dan goed op dat jouw rijstkoker hier wel geschikt voor is. Verder zijn gemak, capaciteit en de reiniging belangrijke factoren. Sommige rijstkokers kunnen makkelijk uit elkaar worden gehaald, waardoor het reinigen een stuk makkelijker gaat. Het ene apparaat is wat simpeler in gebruik en de ander heeft weer een hogere capaciteit. Allemaal zaken om goed rekening mee te houden voordat je een rijstkoker gaat aanschaffen. Zet al je wensen op een rijtje en ga dan pas op zoek. Zo kun je snel en makkelijk een rijstkoker kiezen die precies aansluit bij jouw wensen. En één ding is zeker: heb je een rijstkoker gebruikt? Dan kan je nooit meer zonder.

You may also like...