My Posts

Kaas gek

Kaas gek

Ik ben een echte Nederlander en dol op kaas. Je kan er alle kanten mee op: lekkere tosti’s, een heerlijk kaasplankje, kaassauzen of gewoon een oer Hollandse boterham met kaas. Ik vertel je wat over mijn favorieten en deel wat recept inspiratie.

Ik kreeg de vraag of ik wat kaas wilde uit testen van De Lekkerste Kaas en natuurlijk zei ik daar geen nee tegen. Maar wat was het ongelooflijk moeilijk om te kiezen aangezien ze zoveel keus hebben. Voor mij was 1 ding in ieder geval wel duidelijk: de Fenegriek kaas moest er in ieder geval in zitten, dat is namelijk echt mijn favoriet, deze heeft een iets wat nootachtige smaak.
Verder koos ik voor:
 Het Hollandse Kaasplankje  –> Wij vinden het namelijk heerlijk om in het weekend wat lekkers op tafel te zetten en een blokje kaas is dan niet verkeerd.
– Rookkaas –> Ik hoorde dat je daar overheerlijke crackers mee kunt maken.
– Vijgenbrood –> Dit leek me erg lekker voor bij het kaasplankje.

Het pakket zag er uiteindelijk zo uit:

Kaasplankje

Om te beginnen zijn mijn man en ik gelijk in het weekend gestart met een heerlijk kaasplankje. Waarvoor ik de volgende kazen heb gebruikt:
– Nagelkaas
– Pittige geitenkaas
– Boeren pittige kaas

De kazen waren enorm lekker alleen de Nagelkaas was niet helemaal ons ding.
Daarnaast had ik wat vijgenbrood erbij geserveerd, deze viel ook erg in de smaak en ik vond hem enorm lekker.


Het pakketje was eigenlijk voor 4 personen en we waren maar met zijn tweeën daarom heb ik niet alle kaas gebruikt. Zo hebben we de overjarige beemster kaas, en de extra belegen laten liggen en die zijn later aangesneden om zo uit het vuistje te eten (ook de kinderen zijn gek op kaas ???? )

Kaas / Bananen tosti

Een grote favoriet hier thuis is de kaas / bananen tosti, hiervoor heb ik in dit geval de extra belegen kaas gebruikt.
Wat heb je nodig?
– 2 boterhammen
– Kaas
– 1/2 banaan

Je belegd de boterhammen met de kaas en legt er vervolgens de in plakjes gesneden banaan op, daarna doe je nog een laagje kaas erover. Je legt de tosti in de tosti ijzer en wacht tot de kaas goed is gesmolten.

Rookkaas

En last but not least was er de rookkaas. De planning was zo mooi: ik ga er rookcrackers van maken, dit blijkt namelijk heel lekker te zijn? Maar helaas voordat ik het in de gaten had was mijn man al begonnen met het eten van de rookkaas want: “Dat aten we thuis vroeger ook altijd echt zoooo lekker” aldus mijn man ???? En gelijk had hij want zo uit het vuistje of op een cracker was het enorm lekker maar ja daar ging mijn idee om crackers te maken. Mocht je benieuwd zijn naar het recept:
– Snijd de rookkaas in plakjes
– Doe er eventueel nog wat sesamzaad, kruiden of andere nootsoorten op.
– Leg ze tussen een velletje bakpapier
– Zet de magnetron op 900 wat, leg 2 rookcrackers in de magnetron en zet het op 90 seconde
Of maak ze in de oven:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– leg de rookkaas op bak papier
– Bak ze in ongeveer 15 minuten

Let op: Het schijnt enorm te gaan stinken en pas op dat je je handen niet verbrand door de gesmolten kaas. Ik ga het zelf in ieder geval nog wel een keer proberen.

Redt de echte Hollandse Kaas

Tot slot wil ik ook nog even aankaarten dat de kaasboer het steeds zwaarder krijgt. Door de dalende melkprijs kost het heel veel moeite om hun hoofd boven water te houden. Er wordt vaak in massa’s opgekocht om er vervolgens fabriekskaas of melkpoeder van te maken. Maar juist het mooie van het zelf maken en de liefde die erin gestopt wordt vind ik geweldig, en dat mag niet verdwijnen! Om de Hollandse kaas te redden kan je daarom het beste kaas kopen bij de boer, dit is vaak niet alleen lekkerder maar je weet ook waar je kaas vandaan komt. En om het hele proces te zien en het wellicht beter te begrijpen kan ik je aanraden om eens bij een kaasboerderij te gaan kijken, zo krijg je een duidelijk beeld over hoe het eraan toe gaat en hoe zwaar ze het eigenlijk hebben.

Ben jij ook fan van kaas?

Facebook Comments

<!– advertentie 3

<!– .post-meta

<!– .post-footer

<!– You can start editing here.

<!– .post-content

<!– .article

You may also like...