Voeding

Airfryer: Gezonder frituren

We weten allemaal dat voedsel uit een frituurpan ongezond is. Vooral wanneer met enige regelmaat de frituurpan aangezet wordt kan de omvang van onze buik wel eens toenemen. Zelfs met zonnebloemolie kan niet worden verbloemd dat frituren slecht is voor onze gezondheid. Maar het is wel ontzettend lekker.. Zou het dan niet mooi zijn als er een veel gezondere optie zou zijn. Eentje waarbij we misschien nog wel vaker zouden kunnen frituren en toch gezonder kunnen leven? Nou, dat kan! Maak kennis met hetelucht friteuses, ook wel Airfryers genoemd.

De voordelen van een Airfryer

Er zijn drie voordelen om te kiezen voor een Airfryer:

Het is gezonder. Het is zelfs gezonder dan het bakken van vlees in een pan. Dit komt omdat je echt helemaal niets nodig hebt, behalve hete lucht. En daar zitten gelukkig geen calorieën in. Zo zit er in friet uit de airfryer zo’n 90 procent minder vet als in friet uit een traditionele friteuse.

Je hebt geen last van stank. Iedereen kent het wel. Je hebt één keer gefrituurd en vervolgens stinkt het hele huis drie dagen lang naar frituurvet. Deze vieze lucht trekt ook nog eens in de gordijnen, meubels of vloerbedekking. Veel mensen zetten de frituurpan daarom maar in een schuurtje, buiten of op het balkon. In de zomer misschien niet zo erg, maar in de herfst of winter is dit geen pretje. Waarom dan niet gewoon een airfryer in de keuken? Veel makkelijker!

Een airfryer is ten slotte makkelijk schoon te maken. Waar een ouderwetse frituurpan een grote ellende was om te reinigen, stop je de meeste airfryers gewoon in de vaatwasser. Het schoonmaken van dat vettige frituurmandje is dus voorgoed verleden tijd. Daarnaast is het vervangen van het vet ook niet meer nodig na iedere tien bakbeurten. In plaats daarvan maak je na iedere bakbeurt de airfryer in een paar minuten schoon, zodat deze weer zo goed als nieuw is. Super snel en super eenvoudig!

Wat kun je met een Airfryer?

Wat je er allemaal mee kunt is afhankelijk van de keuze die je maakt. Sommige airfryers kunnen alleen frituren, maar er zijn inmiddels ook airfryers die multifunctioneel zijn. Je kunt er dan mee grillen, frituren, bakken en/of roosteren. Op die manier is het zelfs mogelijk om complete maaltijden te maken in een airfryer. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde varkenshaas met aardappels en sperziebonen. Geen probleem met de airfryer. Gril het vlees, bak de aardappels en kook de groenten. Denk eens aan gebruiksgemak. Niet alleen tijdens het koken, maar ook na afloop van het diner. Nul pannen om af te wassen! Alleen even een doekje over de airfryer halen en klaar!

Welke baktechnologie past bij jou?

De laatste jaren zijn airfryers steeds populairder geworden. Als je de voordelen hierboven hebt gelezen is dat natuurlijk niet zo gek. Maar doordat het populairder is geworden, zijn er ook steeds meer verschillende bak technologieën ontwikkeld. De meest voorkomende zijn:
3D Air Pulse technologie: Voeg één eetlepel olie toe en je bent klaar om jouw snacks te bakken. Er is een korte opwarmtijd nodig, maar wanneer de pan eenmaal opgewarmd is, is net als bij een traditionele friteuse jouw gerecht binnen een paar minuten klaar.
RapidAir technologie: Ook bij deze airfryer voeg je één eetlepel olie toe aan jouw gerecht. Vergelijkbaar dus met de 3D Air Pulse technologie, maar met als verschil dat de hete lucht hier van bovenaf de pan in geblazen wordt. Een stervormig element onderin de pan zorgt er vervolgens voor dat gerechten gelijkmatig gegaard worden.
Turbostar technologie: Dit is de meest fraaie technologie. Geen enkele hulpstof is nodig om te kunnen bakken. Dus geen boter of olie toevoegen, maar snacks in het pannetje en frituren maar. En het wordt nog mooier: vet of vocht dat uit de producten zelf onttrokken wordt, wordt afgevoerd. Hierdoor eet je nog gezonder en worden jouw snacks extra knapperig!

Nog meer luxe? Kies voor een automatisch bakprogramma?

Tegenwoordig zijn er zelfs airfryers met automatische bakprogramma’s. Ideaal. Je klikt het gerecht of de snack die je wilt gaan maken aan en de airfryer doet de rest. De temperatuur en baktijd zijn van tevoren ingesteld, waardoor jij slechts het voedsel in de airfryer hoeft te doen. Eén druk op de knop en de hetelucht friteuse begint te bakken. Zijn de snacks gaar? Dan begint de airfryer te piepen. Nooit meer aangebrande snacks of gerechten die nog niet gaar zijn. Met een airfryer met automatische bakprogramma’s kan iedereen tegenwoordig zonder na te denken een topchef worden!

You may also like...