Bedrijfsfitness
Gezondheid

De voordelen van bedrijfsfitness

Kantoren zijn een beruchte omgeving als het op de gezondheid van werknemers aankomt. Staren naar een beeldscherm, een verkeerde houding, telkens dezelfde spierbewegingen. En de meeste andere werkzaamheden bij bedrijven zijn nauwelijks beter. Gemiddeld besteedt een werknemer één derde van zijn dag op zijn werk – reden genoeg om een gezondere omgeving van je bedrijf te maken.

Een oplossing die veel van bovenstaande problemen ondervangt, is bedrijfsfitness. Werknemers die de gelegenheid hebben om een half uurtje per dag te bewegen en hun lichaam te trainen, voelen zich gelukkiger, hebben meer energie en produceren beter op de werkvloer. Daarom bieden steeds meer bedrijven fitness aan hun werknemers aan. Wat zijn de voordelen hiervan?

Een betere gezondheid en minder ziekteverzuim

Te weinig beweging blijft één van de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Dat is niet zo onlogisch – het werk dat we tegenwoordig in de Westerse wereld doen, sluit niet aan op onze lichamelijke behoeften. Mensenlichamen zijn gebouwd om het grootste deel van de dag in beweging te zijn en lichte lichamelijke activiteit te verrichten. In een kantoor beweegt een werknemer te weinig of verkeerd, en eet vaak ongezond of te veel. En daardoor wordt de kans op hartproblemen, obesitas, spier- en gewrichtsklachten, ontstekingen, spijsverteringsproblemen en blessures groter. Regelmatig sporten verbetert de conditie en zorgt voor een brede reeks aan gezondheidsvoordelen. Een lagere kans op hartklachten, betere immuniteit tegen virus- en bacterieziekten en een verhoogde stofwisseling zijn maar een paar van de vele voordelen. Dit alles zorgt voor fittere werknemers die zich minder vaak ziekmelden.

Een hogere productiviteit op langere termijn

Het klinkt tegenstrijdig, maar energie kwijtraken zorgt juist voor meer energie. Bij fitness train je je spieren, waardoor je geest de kans krijgt om te rusten en overtollige informatie een plek te geven. Door de betere bloedcirculatie in het lichaam tijdens sporten komt er ook meer bloed in de hersenen terecht. Het vermogen om informatie op te slaan verbetert, net als het korte- en langetermijngeheugen. En de inspanningen op een fitnessapparaat zorgen ervoor dat je werknemers de fitnessruimte alerter, helderder en geconcentreerder verlaten. Natuurlijk heeft dat zijn weerslag op hun vaardigheden achter de computer. Ook zorgt sporten ervoor dat werknemers beter en dieper slapen, en dus beter uitgerust wakker worden, klaar om weer de volle 100% te geven. Veel werkgevers die een fitnessruimte laten installeren zien de resultaten toenemen – en deze positieve ontwikkeling is over het algemeen blijvend.

Betere sfeer op kantoor en minder kans op psychische klachten

Belangrijk werk kan behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Sommige mensen reageren daarop door meer actiever te worden, meer werk te verzetten en met de uitdaging mee te groeien. Maar niet iedereen kan dat – veel werknemers worden angstig, verdrietig of boos door constante overvraging. Dat leidt tot ruzies en een deprimerende sfeer op de afdeling. Om nog maar te zwijgen van het risisco op een burnout of een depressie, twee psychische ziekten die zorgwekkend vaak voorkomen binnen de Nederlandse bedrijfscultuur. Vooral onder hoogopgeleiden vormen deze problemen een echte epidemie. Ook hier kan fitness uitkomst bieden. Want ook voor de mentale gezondheid doet het wonderen – door bewegen worden stresshormonen afgebroken en worden er stoffen in het lichaam aangemaakt die voor een hoger gevoel van welbevinden zorgen. Dit alles zorgt voor vrolijkere, rustigere mensen die beter om kunnen gaan met deadlines, drukte en een gevarieerd takenpakket.

Je werknemers waarderen een goede bedrijfsfitnessruimte

Natuurlijk kan je je personeel stimuleren om met de fiets naar het werk te komen, om in de pauze een blokje om te gaan. Dat gaat jammer genoeg veel mensen al snel vervelen, of is niet praktisch. Je kunt ook een abonnement op een sportschool vergoeden. In de praktijk maken veel werknemers geen gebruik van die mogelijkheid – na het werk zitten ze, begrijpelijk, liever in een luie stoel. Een goed ingerichte fitnessruimte met verschillende apparaten en workouts is dan veel uitnodigender en wordt sneller gezien als een serieus teken dat jij werk wilt maken van hun gezondheid. Dat zorgt voor een positievere attitude van werknemers ten opzichte van jouw bedrijf, en dus voor een hogere tevredenheid en personeelsbehoud. Ook bevordert samen sporten de teamspirit op de werkvloer.

Een goede fitnessruimte verveelt nooit, en dus een goede termijninvestering

In een goed ingerichte fitnessruimte is er keuze. Je personeel treft hier een selectie van mooie en uitdagende fitnessapparaten aan, waar voor iedereen wel een (nieuwe) favoriet tussen zit. Al getrainde werknemers zullen persoonlijke records willen vestigen of verbeteren. En ook de minst atletische mensen op de werkvloer vinden hier dumbbells, yogamatjes of een pingpongtafel om in beweging te komen. In een bedrijfsfitnessruimte is er voor iedereen een aantrekkelijke en toegankelijke manier om te bewegen – niemand hoeft in de kantine te blijven hangen. Met zoveel keuze is er altijd een nieuwe manier van bewegen te ontdekken, waardoor de gezondheidswinst ook in de toekomst verzekerd is.

You may also like...