Koken is niet een hobby voor iedereen. Je houd er van of je vind het verschrikkelijk en dan heb je ook nog de groep “ik ga koken omdat het moet”. Maar met deze tips kom je een heel eind en kan ook jij een heerlijke maaltijd op tafel toveren…

Koken is iets wat ik mezelf heb aan moeten leren. Bij ons thuis was het of mijn vader, of mijn moeder en anders mijn zus die wat ging koken. Met name mijn vader was degene die dan vaak uitpakte met wat luxere gerechten. Toen ik op een gegeven moment ging samen wonen moest ik wel gaan koken. Mijn man was namelijk toen bijna altijd weg vanwege het werk en koken kon hij ook niet. Hij was altijd alleen en kocht dan veel sneller een magnetron maaltijd of at broodjes met knakworst. Verder dan een ei of frietjes bakken kwam hij dus niet. Ik ben toen als het ware in het diepe gegooid als het aankomt op koken.

Begin met makkelijke recepten

Heb je nog niet zo heel veel ervaring met koken? Kies dan voor de wat makkelijkere recepten. Je hoeft niet gelijk een uitgebreid 3 gangen menu klaar te maken. Begin bijvoorbeeld met een stamppot met een stukje vlees, of aardappelen groenten en vlees. Wil je toch wat uitgebreider of iets anders eten? Ook dan zijn er genoeg makkelijke recepten te vinden op het internet die je, ook als je niet goed kan koken, makkelijk kunt maken. Op mijn blog vind je ook diverse Recepten die makkelijk te maken zijn.

Gebruik goede pannen

Je kan nog zo’n goede kok zijn maar zijn je pannen niet goed dan heb je grote kans dat je gerechten alsnog mislukken. Wij hebben bijvoorbeeld een koekenpan gehad die al wat ouder was en steeds als ik daar iets in wilde bakken ging het mis; alles plakte vast of brandde aan. Ook met de kookpannen heb ik het gehad. Ondanks dat mijn man niet deed koken had hij wel pannen in huis. Deze waren echter al wat ouder en nu hadden wij ze al jaren in gebruik. Op een gegeven moment rook ik iets heel raars in de keuken alsof er plastic aan het verbranden was. Toen ik keek bleek het handvat van de pan aan de onderkant aan het verschroeien te zijn, niet erg handig dus. Inmiddels heb ik een nieuwe set Fissler Paris pannen gekregen van Kookexpert¬†en ik moet zeggen dat ik daar heel gelukkig mee ben. Ik hoef in ieder geval niet meer bang te zijn dat de handvatten in brand vliegen…

Stel niet al te hoge eisen aan jezelf

Ik had toen ik begon met koken gelijk het idee dat ik al super goed uitziende maaltijden op tafel moest zetten. Dat is natuurlijk onzin. Het gaat er niet om dat je geweldig goed uitziende maaltijden op tafel zet, het belangrijkste is dat ze smaken. Ga ook niet vergelijken met de plaatjes van gerechten die je op internet ziet want dat zijn vaak echt gestylde foto’s waar best wel wat tijd in heeft gezeten (en dus ook vaak koud eten). Doe het op je eigen manier waar jij je goed bij voelt.

Maak er een feestje  van

Natuurlijk blijft koken voor sommige een “dingetje” maar om het leuker te maken kun je er voor jezelf een feestje van maken. Zet leuke muziek op, zoek lekkere recepten, en geniet vooral met wat je aan het doen bent. Want uiteindelijk heb je er niks aan als je met een chagarijnig gezicht aan tafel komt toch?

Hou jij van koken?

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


CommentLuv badge