lifestyle food

Wat voor invloed heeft het eten van groente op je gewichtsverlies?

Wat voor invloed heeft het eten van groente op je gewichtsverlies?

Avocado, bloemkool, spinazie en nog meer soorten groenten. We zien ze allemaal liggen in de supermarkt of bij de groenteboer wetend dat het eten van groente gezond is, maar waarom eigenlijk? Wat voor invloed heeft het eten van groente op je gewichtverlies?

Gezonde voedingsstoffen

Als je bezig bent met afvallen is het gebruikelijk om veel groente te eten tijdens elke maaltijd. Groente bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, ijzer, vezels en vitaminen. Naast dat ze zorgen voor een verzadigd gevoel stimuleren deze voedingsstoffen de bloedsomloop en groei in het lichaam. Ook zijn ze goed voor de zenuwen, de huid en ogen. Het dagelijks eten van groente geeft jouw huid een boost. Die zal er op den duur strakker en stralender uitzien als je elke dag groenten gaat eten!
Heel leuk allemaal maar jij wilt van je overtollige kilo’s af. Wat maakt precies dat groente je helpt bij het afvallen?

Langzame vs snelle koolhydraten

Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit. Je lichaam zet koolhydraten om in glucose. Dit komt in het bloed als bloedsuiker en dat is de brandstof voor je lichaam. Als er langdurig teveel bloedsuiker in je bloed achterblijft heb je kans om diabetes te ontwikkelen. De bloedsuikerspiegel is dan te hoog. Niet alle koolhydraten geven een piek in de bloedsuikerspiegel. Er bestaat een verschil tussen langzame en snelle koolhydraten.

Groenten bevatten langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten bevatten vezels en vertragen de opname van glucose. Daardoor zorgen deze koolhydraten voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar geven je ook een langdurig verzadigd gevoel. Daardoor is de kans klein dat je behoefte hebt aan ongezonde, suikerrijke snacks tussendoor. Dit komt je gewichtsverlies ten goede en zorgt ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan wanneer je geen groenten eet. Omdat langzame koolhydraten minder snel worden geabsorbeerd in het lichaam vallen deze onder de ´gezonde´ koolhydraten.

Snelle koolhydraten worden daarentegen sneller omgezet in bloedsuiker. Doordat deze koolhydraten direct worden omgezet in glucose krijgt je lichaam in één keer een enorme golf aan suikers te verwerken. Snelle koolhydraten geven geen langdurig verzadigd gevoel en zijn ontzettend verslavend. Je eet er snel te veel van en ze zorgen ervoor dat je constant honger en energiedipjes hebt. Dit heeft als gevolg dat je te maken kan krijgen met overgewicht, diabetes of gerelateerde aandoeningen. Bronnen van snelle koolhydraten zijn witte rijst, brood, aardappelen pasta en ontbijtgranen. Je kunt deze beter vermijden als je af wilt vallen en vervangen door producten die langzame koolhydraten bevatten zoals groenten, maar ook havermout, zoete aardappel en quinoa.

Dit is waarom groenten je helpen afvallen

De langzame koolhydraten in groente maken dus dat het verwerkingsproces van glucose wordt vertraagd. Hierdoor hoeft je lichaam geen grote hoeveelheden suikers in één keer te verwerken. Met deze koolhydraten krijgt je lichaam eerder een signaal van verzadiging, waardoor het risico dat je veel eet en veel vet opslaat kleiner is. Ook zorgen de vezels uit groenten ervoor dat je stoelgang soepel blijft verlopen en hebben ze een positief effect op de hormoonhuishouding. Groenten eten maakt afvallen daardoor een stuk leuker en makkelijker.

Zo voeg je meer groenten toe aan je eetpatroon

Vind jij het lastig om veel groenten te eten? Deze tips helpen je erbij:

  • Maak elke ochtend een groene smoothie als ontbijt. Onze favoriet bestaat uit mango, spinazie, komkommer, venkel, kokoswater en een beetje rauwe cacaopoeder.
  • Neem als lunch een heerlijke salade. Bijvoorbeeld met sla, komkommer, tomaat, kikkererwten en wat onbewerkte noten, zaden of pitten. Een dressing erover van olijfolie, limoensap en balsamicoazijn en smullen maar.
  • Neem als tussendoortje een groentesap van bijvoorbeeld wortel, sinaasappel en een beetje gember. Zo kom je vol energie en slank de koude maanden door!

Dit Artikel is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige bij Jasper Alblas

Facebook Comments

<!– .post-meta

<!– .post-footer

<!– You can start editing here.

<!– #respond

<!– .post-content

<!– .article

You may also like...