My Posts

Tips om te starten met Hardlopen

Tips om te starten met Hardlopen

Hardlopen is een populaire sport en steeds meer mensen willen er mee beginnen, dat is ook niet gek want naast dat het goed is voor je conditie is het ook best leuk en een goede total body workout. Maar de meest gemaakte fout is de gedachte “oh ik ga maar gewoon beginnen en dan komt het vast goed” en men start zonder voorbereiding. Dit is niet zo verstandig als je blessure vrij wilt trainen daarom geef ik je wat tips waar je het beste op kunt letten tijdens het hardlopen.

Ik loop zelf nu iets minder hard dan voor personal body plan maar ik doe het nog regelmatig. Toen ik zelf startte heb ik veel baat gehad door te letten op de volgende dingen, ik hoop dat ik jullie hiermee ook kan helpen.

Zorg voor een goede warming up en cooling down!

Als je bijvoorbeeld een hardloop app gebruikt dan moet je soms gelijk beginnen met ‘hardlopen’. Toch is het belangrijk eerst wat op te warmen om zo de kans op blessures te voorkomen. Ga bjvoorbeeld een paar minuten rustig wandelen en start de app pas als je warm genoeg bent. Ik gebruikte zelf de app van Evy daarmee leer je stapsgewijs naar de 5 km hardlopen te komen.
Als cooling down zou je ervoor kunnen kiezen om wat strekoefeningen te doen, zo is je zelf een aantal keer goed uitstrekken al een erg goede oefening.

Cross yoga for running 1
Loop niet te hard

Dit was ook mijn fout, ik liep te hard van stapel. Hierdoor kon ik niet de hele les vol houden en ging ik de verkeerde houding aannemen, zorg er dus voor dat je het bij kan houden. Lukt het niet? ga dan een stapje terug en zorg ervoor dat je nog wel wat kan zeggen tijdens het hardlopen.

Zorg ervoor dat je niet te kort van te voren eet

Wanneer je eerst een flinke maaltijd gaat eten en daarna gelijk gaat hardlopen dan kan je daar last van krijgen. Opboeren, steken in de zij etc. Zorg er dus voor dat je minimaal een uur van te voren eet dit voorkomt hele vervelende klachten en ongemakken.

Vocht is erg belangrijk!

Ik loop zelf zonder een flesje water maar zorg er wel voor dat ik voor het hardlopen ruim voldoende heb gedronken. Wil je wel een flesje water meenemen tijdens het lopen: er zijn speciale banden waar je een klein flesje in kan doen om mee te nemen, dit zou ik zeker aanraden op hele warme dagen en als je ver gaat lopen.

Gebruik de juiste schoenen en kleding

Goede schoenen zijn echt super belangrijk, je kan niet zomaar “even” op gewone gympen gaan hardlopen want dat is vragen om problemen. Kies voor goede stevige hardloopschoenen.
Ook de kleding is erg belangrijk. Zo is een goede sport bh echt een must, je wilt tenslotte niet dat je last van je borsten krijgt tijdens het hardlopen. Verder ren ik altijd in een lange legging, een shirt en bij koud weer een thermo shirt en / of jasje erover.
Wat ook vaak wordt vergeten, en die fout heb ik zelf ook eens gemaakt, zijn de juiste sokken. Ik dacht een keer “ach, ik ga wel even gauw lopen met gewone sokken” maar dat kwam mij duur te staan ik kreeg namelijk blaren, daarom zijn goede hardloopsokken ook echt een must!
Mocht je nog inspiratie zoeken voor leuke sportkleding en hardloopschoenen dan kan ik de kleding van Asics zeker aanraden. De kleding zit erg lekker en de kleding is erg mooi bovendien is het van goede kwaliteit en dat vind ik erg belangrijk.

Train niet teveel:

Zorg ook voor voldoende rust tussen de trainingen. Ongeveer 3 x per week hardlopen is voldoende. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om te herstellen. Uiteraard kan je wel gewoon nog wat anders doen qua beweging.

Denk niet teveel na:

Ik had in het begin altijd het idee dat mensen mij maar raar vonden als ik aan het hardlopen was. Daardoor ben ik 3 x opnieuw gestart met Evy na een tijdje gestopt te zijn. Probeer dit gevoel los te laten tenslotte zijn alle hardlopers ooit zo begonnen dus je bent niet de enige.

Pas met warm weer op!

Het is zeer belangrijk om echt genoeg te drinken bij warm weer en neem wat te drinken mee. Krijg je het ineens koud of wordt je duizelig: stop dan gelijk en loop rustig terug, het kan dan namelijk zo zijn dat je over verhit raakt.

color run
Schrijf je in voor een wedstrijd

Meedoen aan een wedstrijd is niet alleen erg leuk het geeft je ook houvast om ergens voor te trainen. Ik heb zelf meegedaan aan de colorrun vorig jaar en dat was een super gave ervaring. Het gaat daarbij ook echt niet om de snelste tijd maar de lol die je ervan hebt, als je dan uiteindelijk de finish hebt behaald dan ben je alleen maar nog trotser op jezelf.
Heb jij nog goede hardloop tips?

Liefs Kelly

*dit is een gesponsord artikel

 

Facebook Comments

<!– advertentie 3

<!– .post-meta

<!– .post-footer

<!– You can start editing here.

<!– .post-content

<!– .article

You may also like...