lifestyle food, overige blogs kinderen

Mogen kinderen niet meer genieten van lekker eten?

Mogen kinderen niet meer genieten van lekker eten?

Het is weer bijna pasen en op diverse scholen wordt er dan iets lekkers geserveerd op de laatste dag voor de vakantie. Zo ook bij mijn zoontje op school: ze hebben een paasontbijt. Maar jeetje wat kwamen daar een hoop reacties op en echt mijn mond viel er van open en ik dacht echt: mogen kinderen niet meer genieten van lekker eten? Tijd om eens mijn gedachten op papier te zetten want soms vind ik het toch echt te ver gaan…

Laat ik voorop stellen dat ik een mama ben die de voorkeur heeft voor gezond eten maar af en toe een patatje, pizza, chinees of iets anders ongezond verschijnt wel degelijk op tafel zo af en toe. Moet kunnen toch? Toch zijn er ouders die dat absoluut niet willen en ik denk dan echt: waarom?

Paasontbijt

Vorige week verscheen er een lijst op de gang bij school met allerlei producten waar je je voor kon inschrijven om mee te nemen naar het paasontbijt, ieder kind moet namelijk iets mee nemen. Een aantal dingen op de lijst: pannenkoeken, eieren, boter, jam en hagelslag. Mijn gedachten was: “Oh wat ontzettend leuk dat ze dit doen en wat gezellig” maar mijn gedachten werden bruut verstoord door een moeder die zei “Nou zeg wat een onzin om de kinderen hagelslag en jam te geven”. En goed thuis krijgen mijn kinderen ook geen hagelslag (dat wordt 1 groot stuiter festijn) maar waarom mag je kind niet af en toe genieten van iets lekkers? Is het juist in deze leeftijd niet zo ontzettend belangrijk om niet al te krampachtig met voeding om te gaan en ze te leren om een juiste manier ermee om te gaan?

Balans

Ik vind juist de balans tussen gezond en ongezonder eten zo belangrijk. Oké je hoeft je kind niet helemaal vol snoep te stoppen. Eerlijk gezegd hebben wij ook bijna geen snoep in huis, behalve biscuitjes en rozijnen, maar dat is meer omdat ze tegen al dat andere zoete spul niet zo heel goed kunnen. Toch krijgen mijn kinderen wel gewoon snoep als ze bijvoorbeeld bij iemand gaan spelen of als we naar opa of oma gaan. Zielig zeggen sommige mensen weleens maar onze kinderen  zijn niks anders gewend en ik verbied ze niet om af en toe te snoepen. Balans dat is het geheime woord waar we ons met zijn allen aan houden. Ik probeer zo vers mogelijk te koken maar op drukke dagen pak ik ook weleens een pakje.
Wat ik persoonlijk wel erg vind zijn kinderen die helemaal niks mogen van hun ouders en alleen aan kleffe dadelrepen of worteltjes etc mogen knagen. Oké ieder zijn keus natuurlijk maar is het niet zo dat kinderen gewoon zelf dingen moeten gaan ontdekken en moeten kunnen genieten van het kind zijn? Want zeg eens heel eerlijk: jij vond het toch ook altijd leuk om thuis te komen en iets lekkers te krijgen? Of met pasen verrast te worden met heerlijke chocolade eitjes ?

En nee dan bedoel ik ook niet gelijk dat je je kind vol moet gaan stoppen natuurlijk maar genieten hoort erbij als je het mij vraagt en die hagelslag op school mogen ze van mij lekker serveren. En deze mama? Die gaat een mega grote stapel pannenkoeken bakken waarbij ik een hele fles stroop mee geef om heerlijk te gaan genieten, tenslotte is het maar eenmalig!

Facebook Comments

<!– advertentie 3

<!– .post-meta

<!– .post-footer

<!– You can start editing here.

2 Comments on Mogen kinderen niet meer genieten van lekker eten?

 1. Marianne

  11 april 2017 at 17:41 (1 week ago)

  Helemaal mee eens! Hier hebben ze donderdag ook paasontbijt en neemt ieder kindje zijn eigen ontbijt mee. Bij een vriendin van mij hebben ze allemaal een doos gekregen die ze mooi versieren en vullen met een ontbijtje voor een klasgenootje! Thuis krijgen ze eigenlijk altijd een broodje met wat hartigs en zelf kiezen ze dan nog het zoete. Idd. Het gaat om balans. De kinderen die nu heel veel “verboden” dingen opgelegd krijgen gaan het dan stiekem eten. Dat wil je ook niet als ouder denk ik…

  Beantwoorden

 2. <!– #comment-##

 3. Marieke Flikweert

  11 april 2017 at 14:02 (1 week ago)

  Honderd Procent met je eens! Hopelijk genieten de kinderen lekker van die dikke stapel pannenkoeken met stroop!
  Wat slaat het allemaal door zeg!
  Mijn motto is dan ook, geniet maar alles met mate! En zo af een toe een keer lekker uit de bocht vliegen tijdens een feestje ofzo.
  Marieke Flikweert onlangs geplaatst…Profuomo: Professioneel mooie overhemden voor hem!My Profile

  Beantwoorden

 4. <!– #comment-##

<!– #respond

<!– .post-content

<!– .article

You may also like...