hotspots vakantie

Middelburg – Culinaire stad deel 1

Middelburg – Culinaire stad deel 1

Ik kom heel graag in de provincie Zeeland, mijn man heeft daar veel herinneringen en ik heb hem leren kennen toen hij nog in die provincie woonde. Ook Middelburg hebben we met regelmaat bezocht, vaak gewoon om te winkelen, maar inmiddels heb ik een pers reis gemaakt en heb ik ontdekt wat voor een geweldige culinaire stad Middelburg eigenlijk is. Ik vertel je graag wat over de stad en licht een aantal hotspots uit, daarmee is gelijk een nieuwe rubriek ontstaan; Hotspots! Vandaag deel 1…

Ik kreeg vorige week een mail met een uitnodiging om in het weekend van 1 en 2 oktober deel te nemen aan een persreis naar Middelburg, een culinaire reis. Ik heb deze aanvraag met beide handen aangenomen en samen met mijn moeder vertrok ik op 1 oktober naar Middelburg waar we werden ontvangen op het stadhuis met natuurlijk een echte zeeuwse lekkernij: zeeuwse bolussen

Stadswandeling 

We begonnen met een wandeling, die startte bij het Stadhuis waar wij waren ontvangen. Dit is tevens ook het mooiste Stadhuis van Nederland en uitgeroepen tot het op 1 na mooiste gebouw van Nederland. Op het stadhuis van Middelburg vind je diverse beelden, 1 van die beelden is een vrouw met een kindje, veel mensen denken dat dit Maria met haar kindje is maar in werkelijkheid is het Wilhelmina met haar kind.


stadhuis

We werden meegenomen in de mooiste en kleinste straatjes van Middelburg en elk straatje heeft zo zijn eigen verhaal, ik vond het ook geweldig om te zien hoe enthousiast onze gids erover vertelde.
Zo zijn we onder andere in de Kuiperspoort geweest waarbij je echt nog historisch Middelburg terug kunt vinden. De panden stammen uit de 2e helft van de 16e eeuw en zijn in de 17 eeuw gekocht door het kuipersgilde, vandaar dus ook de naam “kuiperspoort”.  In dit straatje werd er ook hard gewerkt, de kelders functioneerde dan ook als opslag.

kuiperspoort

De Abdij

De Abdij is ook zeker een plek om te bezoeken, hier werkte en woonde vroeger monniken en brouwde er voornamelijk bier. Zij moesten 10 % van de inkomsten afstaan aan de Abdij. Overigens is het plein enorm groot en zou je denken dat er heel veel monniken leefde het bleken er echter maar 40 te zijn. Deze monniken zijn op een gegeven moment allemaal weg gegaan, dit is min of meer onder dwang gegaan doordat het Katholieke geloof niet meer goed werd geaccepteerd in 1574, de monniken zijn toen vertrokken naar Heeswijk Dinther.
Op de Abdij worden nu regelmatig nog events georganiseerd en is er onder andere een museum te vinden.

abdij-1

abdij

We hebben tijdens de rondleiding nog veel meer informatie gekregen en de geweldigste straatjes etc gezien. Zo’n rondleiding is echt de moeite waard om te gaan doen het is ook prachtig om de historische stad te bekijken en te zien hoe oud en nieuw gecombineerd wordt.
Volgend jaar viert Middelburg 800 jaar stadsrechten en zijn er diverse festiviteiten, dit is juist een goede reden om naar Middelburg af te reizen en zeker eens een rondleiding te volgen.

Lunch bij Kloveniersdoelen

De lunch hadden we bij de Kloveniersdoelen, weer zo’n prachtig  historisch gebouw.  Hier is inmiddels een grand café gevestigd maar ook een cinema die artistieke films draait en er zijn zalen + een mooi tuin terras.
Je kan bij de Kloveniersdoelen terecht voor zowel lunch, diner maar ook voor wat te drinken met iets lekkers.

kloveniersdoelen

kloveniers-doelen-1
Wij genoten van een warme lunch waarbij je kon kiezen tussen Biefstuk, Roodbaars of een vegetarisch gerecht. Ik koos voor Roodbaars en mijn moeder een biefstukje. Als voorgerecht kregen we een heerlijk courgette / taugé soepje. De frietjes die bij het hoofdgerecht werd geserveerd waren ook echt overheerlijk, er werd verteld dat het ook van Zeeuwse aardappelen was gemaakt en dat deze ideaal zijn voor het maken van friet.

courgette-soep

roodbaars

biefstuk

Wij hebben echt genoten van een heerlijke warme lunch, de smaken waren top en de combinaties van de producten was ook super. Zo had mijn moeder biefstuk met witlof, iets wat je misschien niet zo snel zou doen maar volgens mij moeder was de smaak echt geweldig lekker. Ik had bij mijn roodbaars courgette en nog wat fijn gesneden groenten erbij en ook deze combinatie was super.

Wijn wandeling 

Na de lunch ging de groep uit elkaar, zo ging 1 groep de kunst route doen en wij gingen op weg voor de culinaire route. Aller eerst stond er een wijnwandeling op het programma. Weer gingen we langs mooie straatjes en werd er verteld over de wijn vroeger, Middelburg blijkt namelijk een echte wijnstad te zijn.
Vooral in de Middeleeuwen  en in de VOC tijd was wijn erg belangrijk in Middelburg. In het jaar 1550 waren er bijvoorbeeld gemiddeld 12000 vaten per jaar in de omloop in Middelburg. Er waren niet zo zeer wijnwinkels maar wel veel wijnhandelaren, veel van de gebouwen in Middelburg doen je ook nog herinneren aan de wijnhandel vroeger.

wijnwandeling

Tijdens deze route kregen we wederom weer veel informatie en zagen we diverse mooie gebouwen. Uiteindelijk zijn we voor een stop, en een lekker glaasje, terecht gekomen bij Wijnkoperij van Leersum, waar ze maar liefst 350 verschillende wijnen hebben in de winkel. We kregen een glaasje “Solive Franciacorta” aangeboden, dit is een soort van champagne, deze werd geserveerd met een oester. Ik moet eerlijk bekennen dat ik werkelijk nog nooit een oester heb gegeten maar ik heb het geprobeerd en ik vond ze best lekker.

wijnwandeling-1

wijnwandeling-2

wijnwandeling-3

Wijn festiviteiten

Om de wijnhandel van Middelburg onder de aandacht te brengen wordt er op 20 oktober om 19.30 een symposium gehouden over het wijn verleden.
Ook is er op 22 en 23 oktober een speciaal evenement waarbij het schip de Halve Maen naar Middelburg komt en er een heus wijn festival gehouden. Diverse wijnen maar ook etenswaren gemaakt door Molukse dames onder leiding van een chefkok zijn op deze dagen te verkrijgen / proeven. Natuurlijk kun je ook een bezoekje brengen aan de Halve Maen, deze ligt op de mais baai en kun je gratis bezoeken.

Dit was nog maar de helft van mijn ervaringen in Middelburg. Maar om het allemaal niet te lang te maken volgt er binnenkort een deel 2 die je echt moet lezen. Zo zijn we nog bij een biologische boer, kaas boerderij en een bierbrouwerij in het centrum geweest en hebben we ook nog eens heerlijk gegeten en geslapen. Wil je ondertussen alvast wat meer weten of Middelburg? Klik dan

liefs-kelly

Facebook Comments

<!– advertentie 3

<!– .post-meta

<!– .post-footer

<!– You can start editing here.

1Pingbacks & Trackbacks on Middelburg – Culinaire stad deel 1

  1. […] deel 1  vertelde ik al over mijn eerste kennismaking met Middelburg maar vandaag gaan we verder met de […]

  2. <!– #comment-##

<!– .post-content

<!– .article

You may also like...