Er zijn heel veel kinderen, vooral meisjes, die dromen van een carierre als kindermodel. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk als kindermodel? En wat kun je er van verwachten? Ik geef je wat tips en waar je op moet letten..

Ik wilde vroeger als kind ook kindermodel worden. Ik deed ook weleens wat maar dit veranderde echter toen we met de verkeerde in zee gingen en we daar, gelukkig, op tijd achter kwamen. Mijn ouders vonden dat het gelijk genoeg was en daar stopte het voor mij. Om het vanaf mijn 17 e weer op te pakken als Plussize / Special model.

Inmiddels heb ik 2 kinderen en met name onze dochter vind het echt geweldig om voor de camera te staan. Ons zoontje vind het ook leuk maar niet zo als zijn zus, hij heeft ook iets minder geduld. Eerder schreef ik al wat over figureren in de Luizenmoeder , maar hoe kom je daar nu eigenlijk terecht?

Casting / modellenbureaus

Je kan natuurlijk zelf opzoek gaan naar opdrachten maar de kans dat je dan wat vind is niet zo heel groot. De meeste bedrijven gaan namelijk naar modellen en casting bureaus om mensen te casten. Je hoeft dan echt niet helemaal ala Hollands next top model te zijn, ze zoeken namelijk ook “gewone” mensen. Veel belangrijker is het dat je er gewoon verzorgd uit ziet en je goed instructies kunt opvolgen.

Wij werken graag samen met SUUS casting. Suus staat echt klaar voor de figuranten, acteurs en modellen en is bovendien super lief voor kinderen. Mijn zoontje van 5 zegt ook steeds “Ik doe alleen maar een opdracht voor Suus en voor niemand anders”, hij is dus helemaal enthousiast. Bij Suus kan je je echter niet inschrijven maar kun je de oproepjes zien via Facebook waar je vervolgens op een aanmeldlink kunt klikken. Ze heeft al best wat grote producties als castingdirector op haar naam staan. Onder andere Dikkertje Dap en de Luizenmoeder.

Goede foto’s

Onze kinderen hebben als baby al diverse dingen gedaan als baby modellen. Op een gegeven moment vonden ze het echter niet meer leuk en hebben we er een tijd niks mee gedaan totdat de luizenmoeder weer op ons pad kwam.
Voordat je je kan inschrijven voor een opdracht is het belangrijk om goede foto’s te maken. Dit kan je natuurlijk zelf doen houd dan rekening met de volgende dingen:

  • Gebruik een neutrale achtergrond
  • Maak een portret, een lachend portret, halftotaal en een totaal plaatje
  • Zorg voor schone handjes, een schoon gezicht en dat je niet je gezicht teveel bedekt met bijvoorbeeld een pet
  • Zo naturel mogelijk en bij voorkeur niet bewerkt

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om foto’s te maken bij een fotograaf. Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur omdat de foto’s dan net wat mooier zijn en het proffessioneler overkomt. Zo hebben wij pas in samenwerking met Suus Casting een fotoshoot gehad bij Kasia Orlow fotografie  en die foto’s zijn echt prachtig. Om even een beeld te geven:

 

Dit zijn de wat standaard castingfoto’s maar daarna zijn er nog wat andere stijlen foto’s gemaakt die ook wederom weer prachtig zijn:

Casting

Als je je inschrijft op een opdracht of bij een bureau staat ingeschreven dan kan het zijn dat je uitgenodigd wordt op een casting. Houd er rekening mee dat veel opdrachten en castings in de Randstad zijn. Heb je geen zin om daar steeds naartoe te rijden? Doe het dan niet want je moet toch wat investeren als je kind kindermodel wilt worden.

Wij hebben inmiddels 2 x een casting gehad. Een casting voor beide kinderen (daarbij  zochten ze kinderen die broer en zus konden spelen, ideaal dus) en afgelopen zaterdag ben ik met onze dochter in Amsterdam geweest voor een casting. Je komt daar dan aan en je kind wordt meegenomen voor de casting, hier ben je als ouder dus niet bij. Vaak moeten ze zichzelf dan voorstellen, doen een opdracht wat er straks ook moet gebeuren in de commercial of film en vervolgens kan je weer naar huis. En dan is het afwachten maar…

Tijdens een casting komen er meerdere kinderen en dan is het maar afwachten of je het gaat worden. Het is maar net wat de opdrachtgever zoekt. En ja het is best jammer als je kind uiteindelijk niet wordt gekozen maar zo werkt dat nu eenmaal. Juist om jezelf te laten zien ga je wel naar zo’n casting toe je weet tenslotte nooit wat er uiteindelijk nog uitkomt.

Geen gouden bergen

Natuurlijk kun je met modellenwerk als je heel goed bent veel geld binnen halen. Maar dat is slechts voor een enkeling weggelegd. Je moet het dus niet doen voor het geld maar echt alleen omdat je kind het leuk vind om kindermodel te zijn. Met name figuratie opdrachten zijn vaak wat lager betaald maar wel ontzettend leuk om te doen en een goede opzet om mee te beginnen.

Pas op!

Helaas zitten er in deze wereld ook een aantal fakers tussen. Zo heb ik weleens verhalen gehoord van fotografen met verkeerde bedoelingen. Of was ik zelf als kindermodel bijna het slachtoffer geworden van een fotograaf die verkeerde bedoelingen had met de foto’s… Zoek dus ALTIJD naar referenties, vraag om een portfolio en let bij modellen en casting bureaus ook op of het wel betrouwbaar is.
Gelukkig zijn de meeste wel betrouwbaar maar alert blijven kan nooit geen kwaad.

Fotoshoot dagen

Denk je nu: mijn kind wil ook kindermodel worden. Of ben je benieuwd of het iets voor hem / haar is? Geef je dan op voor de fotoshoot bij Kasia in samenwerking met Suus. 
Naast geweldige foto’s kun je gelijk ontdekken of het wat voor jouw kind is, tenslotte blijft dat het belangrijkste: het kind moet het leuk vinden. Ook krijg je alle foto’s onbewerkt al vrij snel in je mailbox en kun je voor 25 euro extra ALLE foto’s laten bewerken. En geloof me: je krijgt heeeeelll veel foto’s. De foto’s zijn ook nog een rechtenvrij en kan je ook gebruiken voor andere castingbureaus.
Ook als je als volwassenen nieuwe foto’s wilt maken kan je op deze dagen terecht. En als je met je hele gezin komt wordt er zelfs nog een mooie gezinsfoto gemaakt; super tof dus! Kijk ook op de facebookpagina van Kasia Orlow Fotografie om meer foto’s te zien.

Zou jouw kind kindermodel willen worden? Mijn dochter heeft sinds kort ook instragram (beheerd door mij uiteraard) en ze zou het leuk vinden als je haar  gaat volgen dat kan via deze link. 

p.s het reageren op opdrachtenen of het inschrijven bij een castinbureau is natuurlijk geen garantie dat je ook daadwerkelijk als model / figurant of acteur aan de slag kan gaan.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


CommentLuv badge