Sperziebonen invriezen
Gezondheid

Invriezen van sperziebonen; hartstikke gezond

Het invriezen van etenswaren

Tijdens het koken van gezonde gerechten kan het zijn dat u wel eens tegen een aantal dingen aanloopt. Wat als u groenten over heeft? Moet u deze groenten dan weggooien of kunt u deze groenten invriezen en zo ja, hoe gaat dat precies te werk? In dit artikel zullen wij specifiek kijken naar het invriezen van sperziebonen. Er wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u sperziebonen het beste kunt invriezen. Daarnaast geven wij nog een aantal opties wat u met de ingevroren sperziebonen kunt doen en hoelang u ingevroren sperziebonen kunt bewaren.

Meer over de sperzieboon

De sperzieboon is een groente wat ontzettend vaak wordt gegeten tijdens het avondeten. Een sperzieboon is een peulvrucht en komt uit Zuid-Amerika. U kunt een sperzieboon in zijn geheel eten, dus zowel met schil als de peultjes binnen in de schil. U hoeft een sperzieboon dus niet te doppen voordat u ze aan de kook brengt, wat de groente naast heel erg lekker en gezond, ook nog eens één van de snelste groentes om op tafel te zetten maakt. De sperzieboon kan ook gewokt worden. Het is echter wel slim om de groente voor het wokken toch even te koken: een rauwe sperzieboon heeft ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om volledig gaar te worden. Dat is veel te lang voor een wokgerecht, en door de sperziebonen ongeveer 6 minuten te koken voor gebruik, verkort u de woltijd aanzienlijk.

Stap voor stap invriezen van sperziebonen

Het invriezen van sperziebonen is geen moeilijke klus, maar u zult er wel een aantal dingen voor moeten doen. Allereerst is het belangrijk dat u de sperziebonen blancheert. Het blancheren van sperziebonen doet u op de volgende manier. De rauwe sperziebonen kookt u eerst 3 minuten. Daarna laat u de sperziebonen afkoelen in koud water. Eenmaal afgekoeld, kunt u de sperziebonen laten afdruipen in een vergiet. Wanneer u de sperziebonen heeft geblancheerd, laten afkoelen en laten afdruipen is het tijd om ze klaar te maken voor de vriezer. U kunt ze verpakken hoe u wilt: ziplock zakjes zijn het meest aan te raden omdat deze zo min mogelijk ruimte innemen. Zo heeft u genoeg plek voor meer ingevroren groenten.

Houdbaarheid van ingevroren sperziebonen

Benieuwd hoe lang u ingevroren sperziebonen goed kunt houden? Wanneer u de stappen om sperziebonen in te vriezen op de juiste manier heeft afgehandeld, kunt u sperziebonen maximaal 6 maanden bewaren.

Wat kunt u het beste doen met overgebleven sperziebonen

U heeft inmiddels stap voor stap ons stappenplan doorgelopen en uw overgebleven sperziebonen in de diepvries gestopt. Wat is nu een slimme manier om deze sperziebonen te ontdooien, zodat u ze weer kunt gebruiken tijdens een volgende maaltijd? Allereerst de meest simpele manier om sperziebonen te eten vanuit de diepvries: u kunt deze gewoon ontdooien in heet water, net zoals u normale sperziebonen zou koken. Het is echter ook mogelijk om de sperziebonen te verwerken in andere gerechten, bijvoorbeeld in een lekkere saus of in een wokgerecht. Ook in deze gevallen raden wij u aan om de sperziebonen eerst (kort) te koken, waarna u ze kunt toevoegen aan het gerecht. Zo behoudt de sperzieboon zijn smaak en kunt u extra genieten van deze gezonde groente. Wanneer u de sperzieboon niet kookt voor gebruik, verliest deze zijn smaak en dat is zonde. De sperzieboon komt ook erg tot zijn recht in ovengerechten. U kunt bijvoorbeeld een lekkere, gezonde ovenschotel maken met sperziebonen en kabeljauw. Of wat dacht u van een lekkere sperziebonen stamppot uit de oven? Door de sperzieboon in dit soort gerechten te verwerken, kunt u genieten van deze oud-Hollandse groente op een heel andere manier. Ook wel eens leuk!

You may also like...