Nu ik bezig ben met een gezondere leefstijl ben ik me ook veel bewuster van wat ik eet en waar het vandaan komt. Ik eet ook steeds meer vis wat natuurlijk erg gezond is. Maar wist jij dat er een speciaal keurmerk is voor vis? Wat het MSC keurmerk is en waarom ik hier bewust voor kies? Ik leg het je graag uit.

Voorheen at ik eigenlijk maar weinig vis hooguit 2 x per maand en dan hield het een heel eind op. Maar sinds ik weer bezig ben met gezonder eten eet ik ook veel vaker vis en kom ik toch wel aan de 2 – 3 x per week. Natuurlijk had ik al weleens van het MSC keurmerk gehoord maar eerlijk gezegd was ik er niet mee bezig. Toch ben ik me eens gaan verdiepen in gezondere voeding en toen kwam ik ook meer te weten over dit keurmerk.

MSC Keurmerk

Het internationale MSC-keurmerk staat voor Marine Stewardship Council. MSC is opgezet om overbevissing tegen te gaan. De zee moet van goede kwaliteit zijn en overbevissing is dus ook niet toegestaan.
Het MSC keurmerk is te vinden op wild gevangen vis en schaal- en schelpdieren die gecertificeerd zijn volgens de MSC standaard. Heeft de vis die je koopt niet het blauwe keurmerk? Dan is het niet MSC gecertificeerd.

Alle visserijen met het MSC keurmerk zijn onafhankelijk beoordeeld. Gecertificeerde visserijen moeten, om het keurmerk te krijgen, onder andere zorgen voor:

– Duurzame visbestanden zodat er nog genoeg vis in de zee achterblijft om voortplanting te garanderen.

– Het zeeleven moet behouden blijven er wordt hierbij rekening gehouden met AL het leven in de zee. In tegenstelling tot andere keurmerken die zich vaak maar richten op één aspect.

– Goed beheer en onderzoek naar de visbestanden. Zo kan men direct reageren op veranderingen in de hoeveelheid of soort vis. Ook moet het hele proces traceerbaar zijn.

Duurzame Vis

Om voor duurzame vis te kiezen hoef je geen expert te zijn. Als je in de supermarkt kiest voor het blauwe keurmerk dan weet je zeker dat je vis duurzaam is. De vis die bij je op het bord komt is helemaal terug te volgen naar een duurzame visserij.

Het blauwe keurmerk is alleen voor de wild gevangen vis niet voor gekweekte vis. Maar ook kweekvis heeft een keurmerk indien dit op een verantwoorde manier gekweekt is. In dat geval staat er het ASC keurmerk op.

Vis in de toekomst

Ik hoef jullie waarschijnlijk niet te vertellen dat vis enorm gezond is? Het bevat veel gezonde vetten en is bovendien ook nog eens erg lekker. Het advies is om minimaal 1 x per week vette vis te eten. Wil je ook zeker zijn dat je ook daadwerkelijk duurzame vis eet? Let dan op het blauwe MSC keurmerk.

Tijdens een bezoekje aan een paar supermarkten kwam ik tot de ontdekking dat er best veel vis in de schappen ligt met het MSC keurmerk maar helaas ook nog steeds vis die het keurmerk niet heeft. Wil je, net als ik, mee helpen aan een gezonde oceaan waarin de vispopulatie blijft groeien? Kies dan de vis met het keurmerk zo weten we zeker dat onze kinderen en kleinkinderen over een aantal jaar ook nog kunnen genieten van een lekker stukje vis….

Wil je meer informatie over hoe jij kan bijdragen aan een gezonde oceaan? Kijk dan op de website van MSC keurmerk.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


CommentLuv badge