Een klein, zuur, tropisch vruchtje dat kan helpen met afvallen? Dat is garcinia cambogia.
Vandaag lees je er alles over…

Eeuwenlang groeiden de schuwe, nederige vruchten van de garcinia cambogia in de anonimiteit en in de schaduw van warme en tropische gebieden. Na de oogst verbleef de schil van de vrucht maandenlang in droge, stoffige zakken, om alleen te worden verkocht als bestanddeel voor geurige curry’s.

 

Van een bescheiden vrucht verworden tot een ster

Maar van de ene op de andere dag veranderde haar rustige bestaan toen de Turks-Amerikaanse Mehmet Cengiz Öz (ook wel bekend als ‘dokter Oz’) de vrucht op de Amerikaanse televisie in de schijnwerpers zette als mogelijk hulpmiddel om gewicht te verliezen. Sindsdien is de nieuwsgierigheid van de mensen in Amerika en de Westerse wereld gewekt.

 

Maar wat is garcinia cambogia precies?

Garcinia cambogia is een tropische plant die oorspronkelijk uit Indonesië komt. De plant wordt voornamelijk voor de vruchten geteeld in Zuidoost-Azië, India en in West- en Midden-Afrika. De smaak van vrucht van de Garcinia cambogia is overweldigend zuur. Zo zuur dat het onmogelijk is om rauw te eten. Slechts de schil van de vrucht wordt gebruikt in Curry’s om een ‘zuurtje’ aan het gerecht mee te geven. Ook in supplementen wordt gebruik gemaakt van de schil.

Hoe wordt garcinia cambogia verwerkt?

De vruchten van de garcinia cambogia zijn over het algemeen groen als ze onrijp zijn en variëren in kleur als ze eenmaal zijn gerijpt. Dan krijgen de vruchten prachtige tinten rood, oranje en geel. Als ze bederven, verliezen ze hun mooie glans en wordt de buitenkant goudbruin. Om het moment dat de vruchten rijp zijn, wordt het vruchtvlees eruit gehaald en worden de schillen op natuurlijke wijze in de zon gedroogd. Als ze goed zijn gedroogd en uitgehard, zijn ze donkerbruin en bijna zwart van kleur. Ze zijn dan gereed voor opslag, extractie en verdere verwerking.

 

Wat is garcinia cambogia extract?

Een kwalitatief goed extract van garcinia cambogia bevat 60% hydroxycitroenzuur (HCA). Hydroxycitroenzuur zorgt ervoor dat de suikers (uit bijvoorbeeld koolhydraten) niet worden omgezet in vetcellen en vermindert bovendien het hongergevoel. Garcinia kan zo helpen bij afvallen en om op gewicht te blijven.

 

Voedingssupplementen zijn geen ‘wonderpillen’

Ook garcinia cambogia voedingssupplementen dienen te worden gezien als ondersteuning en niet als vervanging. Een van de manieren om het gewicht te beheersen, is door de omzetting van voedsel in energie het stimuleren in plaats van de omzetting in vet. Een goed en duurzaam resultaat wordt daarom ook pas verkregen als ook de leefstijl (beweging is belangrijk om de stofwisseling te verhogen) en het voedingspatroon daarbij worden aangepast.

* dit artikel is geschreven voor Healthy Kelly door Vitamineperpost.nl ter informatie.

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






CommentLuv badge