Fietsen is hartstikke populair in Nederland en waarschijnlijk kun jij prima fietsen, maar weet je nog niet zoveel van fietsen. Dit zijn de tien feiten over fietsen die jij nog niet wist!

Feit 1: Vroeger fietsten ze op houten fietsen

De eerste fietsen waren volledig van hout. Vooral op de slechte wegen van toen was dat niet heel comfortabel. Het duurde echter nog heel wat jaren voor zachtere banden werden uitgevonden die niet meteen kapot gingen.

Feit 2: Van fietsen word je gelukkig

Op de fiets kun je alles even van je af laten glijden, de stress van het dagelijks leven verdwijnt naar de achtergrond en je kunt heerlijk van de natuur genieten. Daarnaast krijg je extra vitamine D binnen. Regelmatig een halfuurtje fietsen doet wonderen voor je hersenen.

Feit 3: Op een parkeerplek voor een auto passen vijftien fietsen

Je hoort het goed, vijftien fietsen op een plek waar een auto met maximaal vijf mensen kan staan. Dus je kunt veel beter met de fiets naar de stad dan uren naar een parkeerplek zoeken met je auto! Het is natuurlijk ook nog eens veel beter voor het milieu.

Feit 4: Fietsen kan diabetes tegengaan

Van fietsen val je af, dat wist je misschien wel, maar wist je dat je ook echt diabetes tegen kunt gaan? Je lichaam wordt door veel te bewegen namelijk beter in het verwerken van glucose, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft.

Feit 5: Fietsen is drie keer sneller dan lopen

Er zijn vast mensen die sneller lopen of sneller fietsen, maar voor dezelfde hoeveelheid energie als 5 km/u lopen, kun je 15 km/u fietsen. Zo kom je veel sneller van A naar B. Lekker efficiënt!

Feit 6: Fietsen kan met ieder gewicht

Er zijn veel sporten die lastig zijn als je zwaarder bent, zoals hardlopen, maar fietsen kan eigenlijk altijd. Dit komt doordat het je gewrichten amper belast. Zo is het voor iedereen een goede manier om af te vallen en gezonder te worden.

Feit 7: Fietsen kan griep voorkomen

Door dagelijks te bewegen wordt je weerstand en immuunsysteem beter en zo kan je lichaam griep beter afweren. Je hebt helemaal geen griepprik meer nodig!

Feit 8: 25% van de verplaatsingen gebeurt met de fiets

Ja, in Nederland zijn we echt fietsliefhebbers. We fietsen gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Voor elke vier verplaatsingen die we buitenshuis maken, doen we dat een keer met de fiets.

Feit 9: In Nederland zijn er 1,5 fiets per persoon

De totale hoeveelheid fietsen is 25 miljoen, terwijl de bevolking maar uit 17 miljoen mensen bestaat. Veel mensen hebben een extra racefiets, een fiets voor het station, en noem het maar op. Zo kom je dus uit op 1,5 fiets per persoon. Een online fiets kopen doe je tegenwoordig snel en eenvoudig. Dus je kunt voor jezelf zo een extra fiets aanschaffen!

Feit 10: Met fietsen verbrand je bijna net zoveel calorieën als met hardlopen

Het is een stuk minder intensief en belastend, maar een persoon van 50 kilogram die in een uur 20 kilometer fietst verbrandt 400 calorieën, terwijl diezelfde persoon met een uur hardlopen 410 calorieën verbrandt.

Hou jij ook van fietsen?

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


CommentLuv badge