Lichaam

Normale bloeddruk & Bloeddruk waarden

In je lichaam zorgt het hart ervoor dat je bloed met een flinke kracht door je hele lichaam wordt gepompt. Dit resulteert in druk op je bloedvaten. Daarom wordt dit ook wel de bloeddruk genoemd. Je bloeddruk kan makkelijk gemeten worden. De maat die hiervoor gebruikt wordt is millimeters kwik, oftewel mmHg.

Boven- en onderdruk
Bij de bloeddruk wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen de boven- en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde en de onderdruk is de laagste waarde. De bovendruk is de druk die ontstaat in de vaten wanneer het hart samentrekt. Als het hart samentrekt, wordt er door het hart met een flinke kracht bloed geperst in de slagaders. Er ontstaat dan een erg hoge druk op de vaatwand. De bovendruk wordt ook wel systole genoemd.
De onderdruk is de druk in de vaten op het moment dat het hart ontspant, dus tussen twee hartslagen door. Er blijft dan nog steeds druk staan op de bloedvaten. Daarom wordt dit onderdruk genoemd. Een andere benaming voor onderdruk is diastole.

Het meten van je bloeddruk
Bij het meten van je bloeddruk is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je bloeddruk door de dag heen schommelt. Je bloeddruk kan dus ieder moment van de dag anders zijn. Daarom kun je het beste je bloeddruk op meerdere momenten van de dag meten om tot een representatief resultaat te komen. Ook is het bij het meten van je bloeddruk belangrijk om eerst minimaal vijf minuten rustig te zitten voordat je kunt meten. Een representatief resultaat krijg je door een week lang iedere ochtend en avond je bloeddruk te meten. Bij de bloeddruk is vooral de bovendruk belangrijk. De waarden hieronder zullen daarom alleen gaan over de bovendruk.

Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Bij een hoge bloeddruk is de bovendruk een waarde boven de 140 mmHg. Als je een bloeddruk hebt met een waarde van boven de 180 mmHg heb je een ernstig hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk geeft je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met je huisarts als je een langere tijd een hoge bloeddruk hebt. Bij een te hoge bloeddruk kun je last hebben van wazig zien, je duizelig voelen, overgeven of hoofdpijn hebben. Oudere mensen hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk. Dit komt door aderverkalking, waarbij de bloedvaten steeds stijver of nauwer worden. Ook kan in bepaalde families een hogere bloeddruk vaker voor komen.

Normale bloeddruk
Een normale bloeddruk is een bloeddruk die zich rond de 120 tot 140 mmHg bevindt. Hoe hoger je bloeddruk, hoe meer kans op hart- en vaatziekten. Daarom is een lagere bloeddruk altijd beter.

Lage bloeddruk
Een andere benaming voor een lage bloeddruk is hypotensie. Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk een waarde is onder de 120 mmHg. Bij een lage bloeddruk heb je de minste kans op hart- en vaatziekten. Er wordt pas geconcludeerd dat je een te lage bloeddruk hebt als je er klachten door krijgt. Welbekende klachten bij een te lage bloeddruk zijn flauwvallen en duizeligheid. Deze klachten kunnen natuurlijk per persoon verschillen.

Hoe verlaag je je bloeddruk als je last hebt van een te hoge bloeddruk?
De belangrijkste tip om je bloeddruk omlaag te krijgen, is om te stoppen met roken. Roken is namelijk erg slecht voor je hart en vaten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Het wordt hierbij aangeraden om per week minimaal 2,5 uur actief te bewegen. Dit kun je doen door fietsen of fitness, maar ook wandelen is al voldoende. Je kan ook kiezen voor bepaalde oefeningen of krachttraining om je botten en spieren te versterken. Een andere tip is om gezond te eten. Hierbij kun je het eten van drop beter vermijden. Vaak en veel drop eten kan er voor zorgen dat je bloeddruk omhoog gaat. Dit komt door de stof glycyrrizine die zich in drop bevindt. Als je last hebt van overgewicht, kunt je proberen om af te vallen door gezonder te eten en te sporten. Dit kan ervoor zorgen dat je bloeddruk omlaag gaat. Tot slot is het van belang om stress zo veel mogelijk te vermijden. Stress is namelijk erg slecht voor je bloeddruk en zal zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *