Sporten bedrijf
Gezondheid

Bedrijfsfitness: wat is het en wat zijn de voordelen?

Hoe vaak hebt je een specialist niet horen zeggen dat u, om gezond te blijven, door de week regelmatig lichaamsoefeningen moet doen? Welnu, we weten allemaal dat een zittende levensstijl een van de belangrijkste risicofactoren is voor de ontwikkeling van chronische ziekten en hart- en vaatziekten, maar toch vinden we het moeilijk om een fysieke activiteit te beginnen.

Voor veel actieve beroepsbeoefenaars op de arbeidsmarkt, vol verplichtingen en bedrijfsverplichtingen, is er altijd het excuus van tijdgebrek. De dagen zijn druk, het werkschema is uitputtend en de gezondheidszorg wordt dus voor later gelaten.

Om deze realiteit te veranderen, kunnen de bedrijven vandaag zelf een alternatief bieden zodat hun werknemers tijdens de week, tijdens de werkpauze, op gezette tijden kunnen sporten! Dit is een reële mogelijkheid die reeds door grote nationale en multinationale ondernemingen is toegepast via de bedrijfsfitness. Heb je ervan gehoord?

Wat is de bedrijfsfitness?

Voor degenen die deze dienst nog niet kennen, de bedrijfsfitness is een oplossing op maat en gericht op de behoeften van elk bedrijf

Het project bestaat uit de installatie van een echte sportzaal in het gebouw van de organisatie, met uitrusting, structuur en professionele gymnastiekleraren om de oefeningen te begeleiden, zoals krachttraining, stretching, aërobe activiteiten, yoga, naast andere modaliteiten.

Om het technische project en de planning van de installatie van een bedrijfsfitness op te stellen, kan een beroep worden gedaan op een gespecialiseerd sportadviesbureau dat de uitvoering en het beheer van de ruimte voor zijn rekening kan nemen.

Hoewel het een zeer gewaagd project lijkt, kan de oprichting van een bedrijfsfitness eenvoudiger zijn dan je denkt, en talloze voordelen bieden voor jouw werknemers en bijgevolg meewerken aan de groei van de organisatie.

Voordelen van de bedrijfsfitness voor de gezondheid op het werk

Een bedrijfsfitness binnen het levens kwaliteitsprogramma van de onderneming is een uitstekende gelegenheid om het welzijn, de gezondheid en de tevredenheid van de professionele teams te verbeteren. Ondernemingen die deze strategie volgen, kunnen goede resultaten boeken in termen van verhoogde productiviteit en betrokkenheid van hun werknemers.

De installatie van een bedrijfsfitness biedt werknemers de kans om op praktische en gemakkelijke wijze regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, binnen de werkomgeving zelf.

De fitnessruimte voor bedrijven kan worden ingericht op een manier die sterk lijkt op die van conventionele sportscholen, met onder meer apparatuur, loopband, fietsen, functionele trainingsapparatuur, gymnastiek- en stretching lesson, gewicht training en training stations.

De onderneming kan zelf bepalen welke modaliteiten interessant zijn voor haar project en hoe de sportzaal zal worden ingericht, naar gelang van de eisen van de werknemers.

Draagt bij tot een vermindering van sedentarisme

Mensen die besluiten een actievere levensstijl aan te nemen, voelen zich vaker bereid, omdat de cellen in hun lichaam altijd actief zijn en klaar voor actie. De bedrijfsfitness zorgt voor een gevoel van welzijn dat een positieve weerslag heeft op de productiviteit en levensstijl van de werknemers.

Verhoogt het gevoel van eigenwaarde

Omdat werknemers zich door fysieke activiteiten capabeler voelen en meer tevreden zijn met zichzelf, neemt hun gevoel van eigenwaarde toe. Deze toename van het gevoel van eigenwaarde is een sterke drijfveer voor jouw werknemers om zich meer bereid te voelen harder te werken, om de doelen en doelstellingen te bereiken die door de leiding zijn gesteld.

Maakt het mogelijk de productiviteit te verhogen

Lichamelijke activiteiten, mits op systematische wijze uitgevoerd en met geplande pauzes, stellen jouw medewerkers – die gewoonlijk minder productief worden na lange werkperioden – in staat een pauze te nemen om iets aangenaams te doen dat dat gevoel van welzijn brengt.

Zo zullen de teams van jouw onderneming bestaan uit gemotiveerde en bereidwillige mensen die dit gevoel van welzijn kunnen gebruiken om hun prestaties op de werkplek te verbeteren. In die zin kan de bedrijfsfitness een grote bondgenoot zijn bij het verkrijgen van betere resultaten.

Met de bedrijfsfitness zaal zullen de teams meer gezondheid, humeur, fysieke conditie en mentaal evenwicht verwerven. Zie andere voordelen van het project:

 • Verbetert de levensstijl van de werknemers;
 • Verhoogt de tevredenheid van de teams ten opzichte van het bedrijf;
 • Creëert een gelukkiger werkomgeving;
 • Het motiveert de werknemers;
 • Helpt werknemers om uit hun sedentaire levensstijl te stappen;
 • Verbetert de cognitieve prestaties van werknemers;
 • Verhoogt het gevoel van eigenwaarde van werknemers;
 • Verbetert het organisatieklimaat;
 • Garandeert meer levenskwaliteit voor iedereen;
 • Vermindering van het aantal gevallen van beroepsziekten, absenteïsme en ziekteverzuim;
 • Voorkomt chronische ziekten.

Het dagelijks beoefenen van lichaamsoefeningen is bijna een therapie, omdat het de stressbelasting vermindert en bij de beoefenaars een belangrijk gevoel van welzijn opwekt, waardoor de routine lichter wordt. Wat dacht je ervan om de praktijk van lichamelijke oefeningen in jouw bedrijf te brengen?

You may also like...