Eigenlijk heb ik mezelf nooit kunnen accepteren. Ik walgde van mezelf en werd ook continue door anderen in de grond getrapt waardoor mijn zelfvertrouwen nog verder naar beneden ging…. Ik ben een nietsnut, ben lelijk en ben niks waard, allemaal dingen die weleens in me op kwamen.. Ik weet ook zeker dat er meer mensen zijn die dit gevoel kennen en speciaal voor deze mensen schrijf ik een brief…

Hoe vaak mensen ook zeggen “Je mag er best wezen” “Wat zie je er goed uit” of “Wow jij bent positief veranderd”, toch komen die gedachten van vroeger weleens naar boven. Dat maakt ook dat ik eigenlijk niet goed weet hoe ik met complimenten om moet gaan. Ik heb dat nooit geleerd want ik ben nu eenmaal “gewend” om de meest nare dingen naar mijn hoofd geslingerd te krijgen en maar weinig complimenten. En kreeg ik die? Dan dook ik het liefste weg want ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan.

Gelukkig gaat het allemaal steeds beter. Sinds dit jaar durf ik zelfs mijn blote benen te laten zien en jurkjes en korte broeken te dragen. Ja echt! Dat deed ik gewoon weg bijna niet, vaak was het dan een drie kwart broek wat ik droeg als mijn boven benen maar bedekt waren. Maar de afgelopen dagen heb ik het gewoon gedaan en hé ik schaamde me niet! Ik heb geen bikini lijf, ik ben niet strak en helaas heb ik ook straie op mijn benen ontdekt, maar inmiddels weet ik dat ik mezelf niet hoef weg te stoppen. En speciaal voor mezelf en al die anderen die er tegen aan lopen heb ik deze tekst geschreven:

Lieve Jij, 

Bladerend door een tijdschrift of rondsurfend op instagram of een andere website zie je ze weer: de prachtige slanke modellen, en ik hoor je alweer denken: “Wow zag ik er zo ook maar uit”. Een strak lijf, geen straie of cellilute en iedere man kijkt haar zowat na. Besef je dat dit niet altijd echt is en dat er veel gebruik wordt gemaakt van Photoshop, immers moet alles tegenwoordig perfect zijn lijkt wel…

Maar jij bent zoals je bent! Een prachtige vrouw die haar ogen moet openen om te zien dat ze er wel mag wezen. Misschien heb je wel een dikkere buik met straie? Maar vergeet niet dat daar je kinderen 9 maanden lang hebben gewoond. Je hebt er iets prachtigs voor terug gekregen, iets wat je niet zou willen missen toch? 

De keren dat je je schaamt als je iets “ongezonds” eet want: dan kijken mensen naar me en denken ze misschien wel: “Oh kijk haar eens ongezond doen”. Schuif het op zij want genieten hoort er bij en zolang het maar af en toe iets lekkers is moet het kunnen toch? Het is JOUW leven en JIJ bepaald. 

De deuk die je hebt opgelopen vanuit het verleden: probeer er iets positiefs van te maken. Want nu ben JIJ die sterke vrouw. De sterke vrouw die er vroeger nog niet uit kwam maar die inmiddels heel trots mag zijn op dagene wat ze heeft bereikt. Het incasseren van de “klappen” van vroeger hebben ervoor gezorgd dat je sterker bent geworden. 

Nu wordt het tijd om jezelf te laten zien. De echte “jij” die er ondanks haar gebreken toch mag zijn, in de spiegel mag kijken en tegen zichzelf mag zeggen “Ik ben trots op je!” 

Facebook Comments

4 Comments on Een brief voor alle vrouwen die een hekel hebben aan zichzelf

 1. Lucia
  29 mei 2017 at 08:58 (1 jaar ago)

  Met een opmerking ben je meteen weer terug bij af. Veranderen is moeilijk, blijkbaar op elk gebied. Maar beetje bij beetje moeten we toch kunnen wennen aan complimentjes

  Beantwoorden
 2. Saskia
  29 mei 2017 at 07:45 (1 jaar ago)

  Zelf acceptatie is soms moeilijk maar zodra je het kan zal je merken dat je je veel fijner zult voelen ondanks de onzekerheden!

  Liefs Saskia

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


CommentLuv badge