overige blogs kinderen

Gezond eten met kinderen

Het klinkt heel eenvoudig, gezond eten met kinderen. In de praktijk is dat vaak heel wat moeilijker…

Sofie van de Belgische (mama) blog Appelmoes, Bruisballen & Chocolade verteld vandaag in een gastblog over gezond eten met kinderen.

Goede voornemens

Nieuwe ouders zitten vol goede voornemens. Ze gaan hun kind gezond laten eten. Ze hebben misschien zelfs al visioenen dat hun kind met liefde groenten en fruit zal eten. Nou ja, dromen mag toch, nietwaar. Het goede nieuws is dat het kan. Het slechte nieuws is, dat je er niet altijd invloed op hebt. Zelf heb ik 5 kinderen en ze eten matig gezond. Daar heb ik vrede mee. Eigenlijk is het belangrijkste over gezond eten met kinderen samen te vatten in 2 regels. “Leef voor” en “Laat los”.

Leef voor

De belangrijkste is “leef voor”. Dat is nu eenmaal zo, kinderen leren het meeste van de volwassenen in hun leven. Als je zelf gezond eet en goed met voeding omgaat is de kans veel groter dat ze later zelf goede keuzes maken. Zien ze jou een hele dag door cola drinken is het moeilijker om hen dat continu te weigeren. Zien ze jou daarentegen een hele dag water drinken, gaan ze vlugger geneigd zijn ook water te drinken. Bedenk hoe jij wilt dat je kinderen omgaan met voeding en leef er zelf naar. Natuurlijk zijn er hier en daar uitzonderingen. Eens een biertje kan geen kwaad, natuurlijk geef je dat ook niet aan je kinderen. Dat kan, wees gerust. Het gaat om het algemene idee.

Toen ik elke ochtend appelsap dronk, dan dronken de kinderen ook appelsap. Toen ik overschakelde op enkel water ’s morgens dronken de kinderen af en toe appelsap en af en toe water. Nu, 3 jaar later, drinken ze meer water ’s morgens dan appelsap. Ze mogen trouwens helemaal zelf kiezen.

Laat het los

Let it go, zingt Elsa, gelijk heeft ze. Niemand wordt er gelukkiger van om bij elke maaltijd of erger nog bij elke hap ruzie te hebben. Je kind gaat heus niet gezonder eten als jij er als een bulldozer op zit te kijken. Misschien tijdelijk wel, maar willen we juist niet bereiken dat ze om de goede redenen de goede keuzes maken? Nou, eten mag geen strijd zijn. We eten omdat we het nodig hebben om te leven. We eten omdat we ons lichaam gezond willen houden, om te kunnen spelen, om energie te hebben. We eten ook omdat het lekker is. Gezelligheid aan tafel is belangrijk daarin. Maak van het eten geen strijd. Bied ze de voeding aan, afhankelijk van het kind kan je afspraken maken. Wees redelijk, eis niet dat ze elke maaltijd een super grote lepel moeten proeven van iets dat ze niet graag lusten, daar win je niets mee. Praat met het gezin over het eten, maak samen afspraken en leef deze na. Lukt het naleven helemaal niet dan moet je de afspraken herbekijken. Waar wringt het schoentje? Wanneer loopt het mis? Voor elk probleem zijn er oplossingen te vinden waarbij alle partijen het eens zijn.
Bij ons bijvoorbeeld hielp het door onze oudste zoon een bord te kopen met verdelingen in. Zo mocht ik elke maaltijd een kleine hoeveelheid in en vakje leggen waar hij op eigen tempo van zou proeven. Ik had vertrouwen in hem dat hij het werkelijk zou proeven én ja hoor dat deed hij. Niet altijd, maar meer wel dan niet én telkens een beetje meer. Soms vroeg hij zelfs bij.

Het belangrijkste is dus om vooral geen strijd te maken en vooral te genieten van de maaltijd.
Hebben jullie nog tips?

You may also like...